Vektor ali raster

)

Vektor
ali raster

Piksli različnih bar v kombinaciji z ostalimi piksli tvorijo večjo sliko ali fragment predvajanega videoposnetka. Fotografijo lahko sestavljajo milijoni pikslov, odvisno od velikosti slike. S povečavo slike, se prične izgubljati njena ostrina. Če se povečuje slika z nižjo ločljivostjo, se piksli povečajo, slika pa se popači.

Bitna slika zavzame veliko prostora, saj je vsak posamezen piksel shranjen v datoteki. Datoteke bitnih slik so običajno nekomprimirane, na primer .tiff datoteke, ali pa stisnjene datoteke, kot je .jpg, kjer se nekatere informacije izgubijo. Slika bitne slike v velikosti 5000 x 3000 slikovnih pik v .tiffu bi segala od 60 mb navzgor, stisnjena .jpg pa približno 5 mb.

Vektor in raster
Dpi

Velikost slike zadostuje za visokokakovosten tisk na A4 pri 600 dpi, za normalno kakovost tiskanja 300 dpi za velikosti do A2, ali pa se z njo natisne celo večje plakate 14 x 10 m pri 15 dpi.

Dpi so pike na palec in predstavlja količino slikovnih pik. Za revije in manjše tiskovine, ki se gledajo od blizu je potrebna večja gostota, za plakate, ki se gledajo od daleč pa zadostuje manjša količina. To pomeni tudi manjšo porabo barve pri tisku.

Za ustvarjanje bitnih slik lahko uporabite brezplačno programsko opremo, kot je Gimp, https://www.gimp.org/.

Vektorska slika temelji na matematičnem opisu predmetov in barv. Vektorji se uporabljajo v grafiki, ter za potrebe spletnega oblikovanja in animacije. Ko povečate vektor oziroma spremenite velikost slike, le ta ostane vedno jasna in ostra.

Vektorske datoteke so običajno zelo majhne velikosti nekaj kb. Vektorske datoteke prepoznamo po vrsti datoteke .pdf, .ai, .cdr, .svg., .json. Za spreminjanje velikosti vektorja ni omejitev, kakovost pa ostaja vedno enaka.

Za izdelavo vektorskih risb lahko uporabite brezplačno programsko opremo, kot je Inkscape. https://inkscape.org/

GALERIJA:
• Vektor in raster
• Dpi

(

.