Prava tipografija

)

Prava
tipografija

Izbira prave tipografije za projekt lahko grafično zasnovo obogati ali pa jo naredi manj privlačno. Najboljše prakse za uporabo rauzličnih pisav priporočajo uporabo dveh do največ treh pisav. Upoštevati je potrebno, da se vse vrste pisav medsebojno ne ujemajo, vendar lahko z upoštevanjem nekaterih preprostih pravil ustvarite vizualno privlačne tiskovine.

Uporaba pisave iste družine v različnih velikostih ali jakostih omogoči profesionalen izgled vizualov tudi le z eno samo pisavo.

Hierarhija pisav
Ujemanje tipografije

Vizualna hierarhija
Pomaga, da so najbolj pomembne informacije takoj opazne. Pri uporabi iste pisave se doseže razlikovanje z različnimi velikostmi.

Jakost pisave
Enako kot pri velikosti se lahko z uporabo jakosti pisave določi izpostavljenost besedila. Uporaba dobro definirane tipografije v krepki in lahki izpeljanki pomaga doseči ravnotežje v postavitvi besedila.

Ujemanje kontrastov je najpreprostejša kombinacija pisav, kjer se združuje serifne in ne-serifne pisave. Serifne pisave so pisave z majhnimi zaključki / okraski, ki omogočajo boljši bralni pretok besedila. Večji ko je kontrast izbranih pisav, boljši bo poudarek na ključnih izjavah.

Konflikt je ujemanje dveh zelo podobnih pisav. Z različnimi barvami ali velikostmi pisav se med njimi ustvari razliko.

Spletna mesta, ki ponujajo združevanje tipografij:
https://fontpair.co/
http://typ.io/
https://fontjoy.com/

GALERIJA:
• Hierarhija pisav
• Ujemanje tipografije

(

.